Autoverzekering

Givers staan klaar om een grijze camionette uit te laden. Ze zwaaien naar de camera

Een auto hebben op kamp of weekend is altijd handig. Be prepared, zorg dat hij goed verzekerd is, voor als er iets misloopt.

Wat?

Verzeker je (geleende of gehuurde) auto met Belgische nummerplaat met de tijdelijke autoverzekering voor je op kamp of weekend vertrekt. Zo is hij verzekerd voor schade (m.u.v. schade ten gevolge van mechanische problemen en sleet), brand en diefstal.

Je auto is verzekerd voor de huidige waarde. (Als de schade hoger is dan de waarde van de auto, zal deze perte totale verklaard worden en zal alleen de restwaarde van het wrak worden uitbetaald.)

Let op! Deze verzekering geldt niet voor bussen, vrachtwagens, mobilhomes en moto’s en bromfietsen. Ook zwaar beschadigde voertuigen kan je niet verzekeren via deze polis.

Je hebt drie opties voor een tijdelijke autoverzekering

Gebruik bij twijfel de keuzehulp. Dat is een deel van het online aanvraagformulier.

Optie 1

Omniumverzekering (voor stoffelijke schade, brand en diefstal van je eigen voertuig).

< 8 dagen< 15 dagen< 25 dagen< 30 dagen
€ 75,40 € 100,53 € 125,67 € 150,80

Optie 2

Heb je al een omniumverzekering? Koop je vrijstelling af: de verzekering dekt de vrijstelling (franchise) van je eigen omnium.

< 15 dagen< 30 dagen
vrijstelling dekken tot € 250€ 32,99€ 54,99
vrijstelling dekken tot € 500€ 42,89€ 71,48
vrijstelling dekken tot € 750€ 46,16€ 76,97

Optie 3:

Huur je een voertuig? Koop dan de vrijstelling af van de wettelijk verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid tot maximum 500 euro.

< 15 dagen< 25 dagen< 30 dagen
€ 31,47 € 47,22€ 62,95

Een aanhangwagen (minder dan 750 kg) is gratis verzekerd samen met het trekkend voertuig. Als de aanhangwagen meer dan 750 kg weegt, wordt de premie verdubbeld!

De vrijstelling (franchise) bij een omniumverzekering via Scouts en Gidsen Vlaanderen bedraagt 10 % van de totale schadekost (min. € 125 en max. € 250) aan het eigen voertuig. Als de herstelling van een personenwagen gebeurt bij een door Ethias erkende hersteller is er geen vrijstelling.

Hoe aanvragen?

1. Aanvraag

Doe een aanvraag voor een tijdelijke autoverzekering via de verzekeringstool.
Deze gegevens heb je nodig:

• Voor een eigen voertuig:
    • Naam, voornaam, adres en telefoonnummer van de eigenaar.
    • Is er een omniumverzekering voor de auto afgesloten en zo ja, is er een vrijstelling op die omniumverzekering?
    • Naam en voornaam van alle bestuurders.
    • Merk, type, bouwjaar, nummerplaat, chassisnummer.
  • Voor een gehuurd voertuig:
    • Naam, adres en telefoonnummer van de verhuurfirma
    • Zoek op het huurcontract: is er een omniumverzekering voor de auto afgesloten en zo ja, is er een vrijstelling op die omniumverzekering?
    • Is er een vrijstelling op de wettelijk verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid?
2. Vul het expertiseverslag in

Voor eigen voertuigen:

• Ten vroegste 2 werkdagen en minimum 1 werkdag voor je op scoutsactiviteit vertrekt.
    Vertrek je in het weekend? Doe dit dan de donderdag vooraf aan het weekend.
  • Download het Ethias expertiseverslag en open het met Acrobat Reader.
  • Vul de verplichte vakken in (= met rode kader), bewaar het als pdf en neem de gevraagde foto's.
    • Zorg dat jouw auto proper en droog is.
    • Vermijd reflectie van jezelf in de auto.
    • Als de foto's te groot zijn om te versturen, verklein ze dan of stuur ze in delen op.
    • Mail (max 10Mb/mail) het ingevulde expertiseverslag met de foto's door naar scoutsnl@ethias.be en in cc verzekeringen@scoutsengidsenvlaanderen.be met als onderwerp « Expertiseverslag – nummerplaat – periode van verzekering ».

• Ethias zorgt voor een bevestiging of weigering per mail binnen de 2 werkdagen.

Bij een gehuurde auto:

Vertrek je in het weekend? Doe dit dan de donderdag vooraf aan het weekend.
  • De verhuurfirma mag zelf hun eigen expertiseverslag of het Ethias-expertiseverslag invullen.
  • Als je dit expertiseverslag uploadt op de detailpagina  van je verzekering keuren we je aanvraag definitief goed. Pas vanaf het uploaden begint je verzekering te lopen.
3. Goedkeuring

Heb je via Scouts en Gidsen Vlaanderen je voorlopige bevestiging voor tijdelijke autoverzekering gekregen en heeft Ethias je expertiseverslag goedgekeurd?
Dan krijg je van ons een goedkeuring van je autoverzekering en is je auto verzekerd.

Vraag de verzekering aan!

Meer info?

Lees de brochure Goed verzekerd?.

Bekijk de polis (polisnummer 19.040.394).

Veelgestelde vragen

Sommige verzekeringen werken met franchise of vrijstelling. Dat wil zeggen dat je bij schade zelf een deel van de schade vergoedt. Je betaalt de vrijstelling zelf, de verzekering betaalt de rest. Soms is de vrijstelling een bepaald bedrag, soms is het een percentage van de waarde van het verzekerde goed.

Ben je geholpen met deze info?

Ja, dat mag als je alle verkeersregels en wetten respecteert. Je moet hiervoor geen extra verzekering nemen.

Ben je geholpen met deze info?

Je kan je auto laten verzekeren met de tijdelijke autoverzekering van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Dat is niet verplicht. Huur je een voertuig, dan kan je het verzekeren via de firma waar je het voertuig huurt of meteen via een verzekeringsmaatschappij.

Ben je geholpen met deze info?

Ja. Een aanhangwagen wordt gratis mee verzekerd bij de auto die de aanhangwagen trekt. De voorwaarde hiervoor is dat de aanhangwagen samen met het voertuig gekeurd wordt bij het Ethiaskantoor én dat de aanhangwagen vermeld wordt op het expertiseverslag.

Ben je geholpen met deze info?

Schade veroorzaakt tijdens het laden en lossen is niet verzekerd.

Ben je geholpen met deze info?

Het is een goed idee om een geleende auto tijdelijk omnium te verzekeren.

Meer veelgestelde vragen