Drinkwater

kapoenen drinken rechtsreeks uit waterkannen

Drinkwater is zeker op kamp een extra aandachtspunt. Zo voorkom je immers zieke leden. Ontdek hier tips!

Drinkwater

Gebruik zoveel mogelijk het standaardcontract van het Kampvisum. Hierin staat:

‘De eigenaar verklaart dat het aangeboden drinkwater afkomstig is van het leidingwaternet. Indien het water niet afkomstig is van het leidingswaternet zal de verhuurder inzage geven in een geldig attest van een - door het instituut voor Volksgezondheid - erkend ontleedcentrum in verband met drinkbaarheid van water.’

Staat de kampuitbater erop een eigen contract te gebruiken? Zet de ontbrekende passages op een apart blad dat je als annex aan het contract toevoegt.

De kampuitbater krijgt een attest voor het drinkwater door ten laatste drie weken voor de aanvang van het kamp een controle te laten uitvoeren. Die controle is gratis.

Dit attest moet uitgereikt zijn door een ontleedcentrum erkend door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. In Wallonië kunnen jeugdbewegingen bronwater gratis laten analyseren door het Direction Générale des Ressources Naturelles et de l’Environnement.

Ga ook zeker na waarvoor de waterslangen nog gebruikt worden. Als een boer bijvoorbeeld deze slangen eens gebruikte voor sproeistoffen, spreekt het voor zich dat die niet voor drinkwater geschikt zijn. 

Vermijd ook stilstaand water (bijvoorbeeld een waterslang die de hele dag in de zon ligt). Stilstaand water (bijvoorbeeld in een waterton) kan je gebruiken om jezelf te wassen, niet om je tanden te poetsen. Water nodig om te drinken, koken, groenten te wassen? Gebruik altijd stromend water. Laat water nooit langer dan 24 uur stilstaan.

Techniekeninspiratie

Techniekeninspiratie

Op zoek naar tips voor drinkbaar water? Dankzij deze tips van ploeg Technieken blijft je water goed en gezond.

Op naar de tips

Ben je geholpen met deze info?