Conflicten

spelen met zelfgeknutseld zwaard

Helaas kunnen kleine frustraties uitgroeien tot conflicten binnen je leidingsploeg. Maar hoe ga je hiermee om als groepsleiding?

Ja!

Laat het niet te ver komen. Is er wrevel, speel er dan snel op in. Praat het uit en zoek samen een oplossing.

Bereid het gesprek voor. Ga desnoods op voorhand samenzitten met beide partijen apart.

Ga op zoek naar de beste oplossing voor het probleem. Vaak zullen beide partijen water bij de wijn moeten doen om tot een oplossing te komen. Ga voor één duidelijke oplossing waar iedereen achter staat.

Word terug één groep, één team en ga na hoe de betrokken leiding het proces vonden. Maak afspraken om later nog eens samen te zitten om na te gaan of alles goed loopt en of er bijsturing nodig is.

Nee!

Voel je niet te verantwoordelijk als groepsleiding. Kies voor een open, geïnteresseerde houding die vertrouwen uitstraalt. Jij kan bij het gesprek zijn, maar moet het niet leiden. En het is niet aan jou om de oplossing te bedenken.

Ben je als groepsleiding zelf betrokken? Neem dan afstand! Haal er een buitenstaander bij die samen met de partijen uit het conflict kan geraken.

Blaas het niet op! Hou het klein, haal er geen andere onderwerpen bij die niet ter zake doen.

Een gesprek werkt enkel als beide partijen zich inspannen. Als een van de partijen niet meewerkt, heeft een open gesprek geen nut. Blijf dan ook niet praten en durf afronden.

Ben je geholpen met deze info?