Trots en vermoeid

Geen kamp zonder tocht. Hoe hou je het veilig en aangenaam?

Verkeersveiligheid

Zorg dat je op de hoogte bent van de verkeersregels. Op www.veiligopstap.be vind je alle info over tochten te voet en met de fiets, speciaal voor jeugdbewegingen. Fluomateriaal is zijn -kleine- prijs dubbel en dik waard!

Let op: In Wallonië rijden er grote camions met hout; een voertuig waar je leden meestal niet mee vertrouwd zijn vanuit hun woonplaats. Deze voertuigen hebben door hun gewicht een zeer lange remafstand (+/- 15 m). Vermijd zoveel mogelijk asfaltwegen, gebruik ze niet als rustplaats en wandel zo ver mogelijk van de rijbaan.

Er is ook een hoofdstuk over verkeer in de brochure Speel op veilig.

Afstandslimieten

Een tocht uitstappen mag best moeite kosten. Maar overdrijf niet. Pas de lengte van je tocht aan aan de leeftijd, de grootte van de groep en conditie van je leden. Hou hierbij vooral rekening met de zwaksten van de groep.

Maximale stapafstand

• kapoenen: 5 km
  • kabouters/welpen: 6-10 km
  • jonggivers: 15-20 km
  • givers: 20-30km

Maximale fietsafstand

• jonggivers: 30 à 40km
  • givers 65 à 75km
  • jins 80 à 100km

Verminder de maximale afstanden als je een meerdere dagen op tocht gaat. Verder verzwaart een heuvelachtig parcours en een zeer warme of natte dag de inspanning ook.

Controleer het materiaal (schoenen, fiets: remmen en versnellingen fiets) voorje aan de tocht begint. Zorg dat alle leden goed uitgerust aan de tocht beginnen (drinkwater, geschikt schoeisel, regenponcho’s).

Dropping

Bij het organiseren van een dropping vragen we je volgende regels te volgen:

Een route uitstippelen

• Stippel je route uit aangepast aan je voertuig op de routeplanner. Test de route uit met de leiding op voorkamp.
  • Steek je licht op bij de publicaties van Trage Wegen vzw.
  • Zoek de meest geschikte stafkaart op.
  • Er bestaan ook Groene Haltewandelingen. Je reist per trein, tram of bus naar je vertrekpunt, je wandelt door een groene omgeving en op het eindpunt neem je weer het openbaar vervoer naar huis.
  • Voor Akabe is er Groene Halte+. Dit zijn wandeltochten, waarbij akabeleden mbv enkele hulpmiddelen (bv. audiogids, grootletterversie van brochure, ...), het voortouw kunnen nemen.