Focus

een leider en leidster zitten gebogen over een bord nagels. De leider klopt er een nog nagel bij.

Sta je al enkele jaren in leiding en wil je graag nog wat bijleren? Laat je uitdagen op Focus en word een topleid(st)er.

Wat is Focus?

Focus is een vierdaagse cursus. Tijdens Focus kies je zelf waarin je je wil verdiepen. Verbeter wat je al kan en leer bij over wat je nog niet kent. Je kan kiezen uit de volgende thema’s: activiteiten; kampen en weekends; alledaagse uitdagingen; tocht en scouteske technieken; ik als leiding; takwerking en leefwereld; en kijk op scouting.

Voor deze cursus behaal je geen attest.

Voor wie?

Ervaren leiding (minstens 2 jaar in leiding) van alle takken.

Wat kost dat?

Focus kost 66 euro. Na de cursus krijg je een deelnamebewijs. Breng het binnen bij je gemeente, vaak krijg je het cursusbedrag volledig of gedeeltelijk terugbetaald.

Waar?

Je volgt Focus op een van onze Hopper-jeugdverblijven.

‘Dankzij het unieke concept kregen we bijna een volledig gepersonaliseerde vorming.’

Bavo Van Craeyenest, Scouts Sint-Kristoffel, Scheldewinkele

Veelgestelde vragen

Hopper is het merk van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Bij Hopper vind je winkels en jeugdverblijven. Winkels met een aanbod persoonlijk kampeermateriaal (zoals wandelschoenen, slaapzakken en rugzakken), maar ook groepsmateriaal (tenten en kookgerief). En natuurlijk ook het officiële uniform. Op de jeugdverblijven is iedereen welkom om te logeren of een dag te vergaderen midden in het groen. Ideale groepsaccommodatie voor jeugdbewegingen en scholen, maar ook voor elke vereniging of avontuurlijke groep vrienden of familie.

Ontdek Hopper.

Informeer bij je groepsleiding. Misschien kan je hulp krijgen van oud-leiding die wel voldoet aan de voorwaarden? Of vraag het aan je districtscommissaris (DC)

Vanaf het moment dat je als begeleiding via een getuigschrift kan aantonen dat je in het hoger onderwijs 60 uur pedagogische vorming hebt gevolgd, voldoe je aan één van de voorwaarden om stagebegeleiding te mogen zijn.

Wil je je uitschrijven voor een cursus? Dat kan via de link in de inschrijvingsmail of via de evenementenmodule. Annuleer je meer dan een week op voorhand? Dan stort Scouts en Gidsen Vlaanderen je het inschrijvingsgeld volledig terug. Annuleer je minder dan een week op voorhand? Dan wordt je inschrijvingsgeld teruggestort min de administratiekosten (6,5 euro voor een weekend, 12,50 euro voor een langere cursus).

Om je in te kunnen schrijven voor een cursus en om in orde te zijn met de verzekeringen, moet je je lidgeld betaald hebben aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het liefst ben je jin of sta je nog actief in leiding, maar het is uiteraard geen probleem dat je op cursus gaat als je niet meer in leiding staat.

Nee, iedereen mag op Gilwell of Basisweekend, of je nu een animatorattest hebt of niet. Je moet wel minstens 19 jaar oud zijn of 3 jaar in leiding staat voordat je op Gilwell of Basisweekend vertrekt.

Ja, jins mogen mee op Animator. Ze moeten hun stage niet tijdens hun jinjaar doen, maar mogen wachten tot ze leiding zijn.

Een deelnamebewijs is een bewijs dat je vorming hebt gevolgd. Je krijgt een deelnamebewijs van de organisator van de vorming waaraan je hebt deelgenomen. Veel steden en gemeentes betalen het inschrijvingsgeld van vormingsevenementen (gedeeltelijk) terug. Breng je deelnamebewijs dus zeker binnen bij de gemeente.

Nee, vorming volgen is niet verplicht. Maar het is wel handig om sterker in je schoenen te staan als leiding. Ontdek alle vormingen.

Meer veelgestelde vragen