Focus

een leider en leidster zitten gebogen over een bord nagels. De leider klopt er een nog nagel bij.

Ben je al enkele jaren leiding en wil je graag nog meer bijleren of je verdiepen in enkele scouteske thema’s? Laat je uitdagen op Focus en wordt die topleiding die je altijd al wil zijn.

Wat is Focus? 

Focus is een meerdaagse vorming van 4 dagen en 3 nachten. Tijdens Focus kies je zelf met welk thema je aan de slag gaat. In kleine groepjes leer je sterker in je schoenen te staan als leiding door aan de slag te gaan met thema’s waar je al in uitblinkt en je onder te dompelen in thema’s die nog nieuw zijn voor jou. Je wordt begeleid door twee ervaren scouts die jullie graag de kneepjes van het vak op een speelse manier leren. Hun tips & tricks, ervaring en de ervaring van je mededeelnemers zorgen ervoor dat jij alles weet wat je nodig hebt om leiding te worden.

Voorgangers kozen tijdens Focus al voor…

  • Alledaagse uitdagingen: motivatie/engagement, diversiteit,...
  • Kijk op Scouting: basispijlers van scouting,...
  • Activiteiten, kampen en weekend: buitenlands kamp, rode draadspel, …
  • Tocht en scouteske technieken woudloperskeuken, sjorconstructies,...
  • Ik als leiding begeleidershouding, groepsdynamisch aan de slag gaan,...
  • Takwerking en leefwereld totemisatie bij givers, expressie bij kapoenen,... 

Wat is het niet?

Geen testen, geen lessen of PowerPoints, maar bijleren op een scouteske en speelse manier. Voor deze cursus behaal je geen attest zoals Animator of Hoofdanimator.

Voor (en met) wie?

Ervaren leiding (minstens bezig aan je 2e jaar leiding geven) van alle takken. Je volgt de vorming in groepjes van 6 tot 12 deelnemers en twee begeleiders uit heel Vlaanderen en Brussel. Naast de momenten in kleinere groepjes zijn er natuurlijk ook momenten met iedereen. Je eet met de andere groepjes, chillt samen en je sluit ook allemaal samen de dag af.

Kostprijs?

FOCUS kost 72 euro. Na de vorming krijg je een deelnamebewijs.  Breng het binnen bij je gemeente of klop aan bij je lokale jeugddienst. Heel wat gemeenten betalen (een deel van) de kostprijs van onze vormingen terug afhankelijk van hun eigen werkwijze. Vraag het na! 

Heb je het financieel moeilijk, dan biedt Scouts en Gidsen Vlaanderen enkele oplossingen aan.

Waar?

Je volgt Focus op een van onze Hopper-jeugdverblijven.

‘Dankzij het unieke concept kregen we bijna een volledig gepersonaliseerde vorming.’ 

Bavo Van Craeyenest, Scouts Sint-Kristoffel, Scheldewinkele

Veelgestelde vragen

Hopper is het merk van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Bij Hopper vind je winkels en jeugdverblijven. Winkels met een aanbod persoonlijk kampeermateriaal (zoals wandelschoenen, slaapzakken en rugzakken), maar ook groepsmateriaal (tenten en kookgerief). En natuurlijk ook het officiële uniform. Op de jeugdverblijven is iedereen welkom om te logeren of een dag te vergaderen midden in het groen. Ideale groepsaccommodatie voor jeugdbewegingen en scholen, maar ook voor elke vereniging of avontuurlijke groep vrienden of familie.

Ontdek Hopper.

Ben je geholpen met deze info?

Vanaf het moment dat je als begeleiding via een getuigschrift kan aantonen dat je in het hoger onderwijs 60 uur pedagogische vorming hebt gevolgd, voldoe je aan één van de voorwaarden om stagebegeleiding te mogen zijn.

Ben je geholpen met deze info?

Om je in te kunnen schrijven voor een cursus en om in orde te zijn met de verzekeringen, moet je je lidgeld betaald hebben aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het liefst ben je jin of sta je nog actief in leiding, maar het is uiteraard geen probleem dat je op cursus gaat als je niet meer in leiding staat. 

Ben je geholpen met deze info?

Wil je je uitschrijven voor een cursus? Dat kan via de link in de inschrijvingsmail.

  •  Annuleer je 7 dagen voor de start van het evenement, dan krijg je je inschrijvingsgeld 100% terugbetaald
  •  Annuleer je 1 tot 6 dagen vooraf, dan betalen we 85% van je inschrijvingsgeld terug
  •  Annuleer je de laatste 24u voor het evenement, dan zal er niet terugbetaald worden

Ben je geholpen met deze info?

Nee, vorming volgen is niet verplicht. Maar het is wel handig om sterker in je schoenen te staan als leiding. Ontdek alle vormingen.

Ben je geholpen met deze info?

Ja, jins mogen mee op Animator. Ze moeten hun stage niet tijdens hun jinjaar doen, maar mogen wachten tot ze leiding zijn.

Ben je geholpen met deze info?

Nee, iedereen mag op Gilwell of Basisweekend, of je nu een animatorattest hebt of niet. Je moet wel minstens 19 jaar oud zijn of 3 jaar in leiding staat voordat je op Gilwell of Basisweekend vertrekt.

Ben je geholpen met deze info?

Een deelnamebewijs is een bewijs dat je vorming hebt gevolgd. Je krijgt een deelnamebewijs van de organisator van de vorming waaraan je hebt deelgenomen. Veel steden en gemeentes betalen het inschrijvingsgeld van vormingsevenementen (gedeeltelijk) terug. Breng je deelnamebewijs dus zeker binnen bij de gemeente.

Ben je geholpen met deze info?

Informeer bij je groepsleiding. Misschien kan je hulp krijgen van oud-leiding die wel voldoet aan de voorwaarden? Of vraag het aan je districtscommissaris (DC)

Ben je geholpen met deze info?

Meer veelgestelde vragen

Ben je geholpen met deze info?