Waarom organiseren we Open Kampen?

Laten we eerlijk zijn: we slagen er nog altijd niet in om àlle kinderen en jongeren te bereiken tijdens de wekelijkse werking van onze 'gewone' groepen. Veel maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren zijn wél enthousiast voor een scoutskamp op hun maat, zonder lid te worden bij een groep tijdens het jaar. Dat merken we aan de grote vraag naar Open Kampen. Zo geven we  onze scoutsmicrobe aan hen door en leren wij de doelgroep beter kennen.

Zijn Open Kampen wel echte scoutskampen?

Ja. Akkoord dat niet alles zoals op een 'gewoon' kamp verloopt, maar op vlak van kamperen, activiteiten, samen leven, ... zijn dit absoluut scoutskampen. Op maat van de kinderen verleggen we zinvolle grenzen - scouting dus.

Het grote verschil is dat je op veel vlakken vertrekt van nul: de kinderen kennen elkaar niet, hebben allemaal een andere achtergrond en geen scoutservaring. De leiding leert de kinderen pas vlak voor het kamp kennen op huisbezoek en ontmoet elkaar maar enkele weken voor het kamp.

Maar het belangrijkste verschil? Kinderen beleven op Open Kamp alles veel intenser. Als ze enthousiast zijn, dan tonen ze dat met veel gebaren of woorden. Als ze iets onrechtvaardig vinden, dan zullen ze alles in de strijd gooien om gelijk te halen. Als er iets mis is, dan weet je dat meteen. Het maakt het afscheid op het einde van het kamp er niet makkelijker op.