Zelfevaluatie

Leiding vergadert

Hoe groei je als groepsleiding? Door jezelf af en toe onder de loep te nemen. Ontdek hier hoe je aan de slag kan.

Tips

Zet bij het begin van het scoutsjaar doelstellingen op papier. Wat willen jullie als groep, leidingsploeg of groepsleiding dit jaar bereiken? Op het einde van het jaar zit je samen met je mede(groeps)leiding. Bekijk wat jullie dit jaar verwezenlijkt hebben. Wat is er dit jaar goed gelopen? Waarmee ga je volgend jaar verder aan de slag? Waar moet je bijsturen?

Maak aan het begin van het jaar een checklist: dit willen jullie wel en niet doen dit jaar. De lijst stelt jullie visie voor. Gebruik de checklist als leidraad van jullie jaar. Grijp er geregeld naar terug. Zitten jullie nog wel op het juiste spoor?

Zelfevaluatie is niet altijd eenvoudig. Hulp vragen is dus zeker oké. Je kan je laten begeleiden door je districtscommissaris. Of je kan hulp vragen aan oud-groepsleiding. Wie weet is een van de leiding of materiaalmeesters wel een krak in coachen en evalueren?

Gebruik de 360°-methodiek. Die methodiek werkt vanuit vier invalshoeken: jouw zelfevaluatie, de evaluatie van iemand die jou ondersteunt (bijvoorbeeld je districtscommissaris), iemand die jij ondersteunt (bijvoorbeeld iemand van de leiding) en iemand uit je team (bijvoorbeeld je medegroepsleiding). Ontdek de methodiek hier.

Op zoek naar meer evaluatietools? Duik in de werkwinkeldatabank.

Ben je geholpen met deze info?