Belonen en straffen

Een welp en een kabouter lopen al lachend naar de camera toe.

Met belonen en straffen zorgen voor een goede groepssfeer? Dat is wat te simpel. En eigenlijk ook niet meer van deze tijd. Maar wat werkt wel?

Straffen is geen wondermiddel

In leiding staan kan zalig zijn. Maar soms kan je één van je leden ook wel achter het behang plakken.

En nee, straffen werkt helaas niet. Dat wekt alleen frustraties op. Als leiding zet je kinderen op straf om ze te laten bezinnen over wat ze gedaan hebben. Maar in realiteit zijn ze vaak te gefrustreerd om na te denken. Soms wordt het zelfs een spel om gestraft te worden.

Er bestaat geen kant-en-klare oplossing om beter om te gaan met emoties en gedrag. Maar je kan het wel leren. Door te proberen en op zoek te blijven gaan naar een betere oplossing.

Zo doe je het wel!

Investeer in een goed basisklimaat. Zo voorkom je probleemsituaties. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Probeer te letten op je communicatie, een goede communicatie doet wonderen. Blijf weg van beschuldigingen zoals ‘je bent stout’. Benoem je eigen gevoel, vertrek vanuit iets dat je zelf gezien hebt.

Bijvoorbeeld: ‘Ik heb gezien dat je een andere kapoen hebt geslagen met een stok. Dat maakt me droevig, ik vind het niet leuk dat kapoenen elkaar pijn doen. Je mag wel boos zijn! Kunnen we samen een andere manier vinden waarop je boos kan zijn? Misschien kan je met die stok wel tegen een muur slaan?’

Vaak is ongewenst gedrag het gevolg van iets diepers. Probeer na te gaan waarom het kind of de jongere dat doet. Wie weet was er net ruzie thuis? Of hebben ze moeite met verliezen tijdens het spel? Want een kind of jongere die zich begrepen voelt, zal minder snel ongepast gedrag vertonen.

Wat er ook gebeurt, je mag altijd je eigen grenzen aangeven. Je bent geen robot, soms wordt het ook wel eens te veel voor jou. Geef aan als het even niet meer gaat. Vraag aan een andere leiding om over te nemen. Ga even weg uit de drukte.

Loopt het toch echt de spuigaten uit? Heb je al de rest al geprobeerd? Dan is het wel tijd voor sancties. Zie dit echt als een laatste oplossing.

Ben je geholpen met deze info?