Weg met wegwerp

Vanaf 1 januari 2020 verbiedt de Vlaamse overheid wegwerpbekers, eenmalige drankverpakkingen of niet-herbruikbare glazen flessen op alle evenementen, dus ook op jullie scoutsfuif, eetfestijn of quiz.

Wanneer is een activiteit een ‘evenement’?

Een evenement is een periodieke of eenmalige gebeurtenis:

• op het gebied van kunst, cultuur, sport of feesten;
  • die publiek wordt aangekondigd, plaatsvindt op een welbepaald tijdstip en tijdelijk is;
  • waar iedereen welkom is, al of niet tegen betaling;
  • op publiek of privéterrein.

Wat mag nog wel?

• Je mag wel nog frisdrank uit bijvoorbeeld een blikje gieten in een herbruikbare beker en dat aan de feestganger geven, maar het blikje zelf moet achter de toog blijven.
  • Dat blikje (of petflesje of glazen flesje zonder statiegeld) moet dan correct gerecycleerd worden. Zo vermijd je dat eenmalige drankverpakkingen of wegwerpbekers in de natuur belanden.
  • Je kan alleen nog drank serveren in eenmalige drankverpakkingen en wegwerpbekers als je kan aantonen dat 90% - en vanaf 2022 95% - ervan ingezameld is en correct gerecycleerd wordt.

Wat moeten we doen?

Hieronder vinden jullie een flowchart met de beste oplossing voor al jullie evenementen. Of het nu over veel of weinig mensen gaat, ouders en/of leden, eten en/of drinken, voor alles bestaat een oplossing. Nog vragen? Mail naar ecologie@scoutsengidsenvlaanderen.be of stuur een bericht via fb.com/ploegecologie

Goed om weten

• Een herbruikbare beker is duurzamer dan een wegwerpbeker van zodra je hem 6 (polypropyleen) à 10 (polycarbonaat) keer gebruikt.
  • Transparant mat polypropyleen (PP) is duurzamer dan helder transparant polycarbonaat. Niet alleen omdat het makkelijker gerecycleerd kan worden en minder vaak herbruikt moet worden. Maar ook omdat krassen op transparante bekers veel sneller zichtbaar worden, waardoor het na een tijd minder fijn is om ze aan bezoekers aan te bieden.

(Ont)lenen

• Als jullie materiaal lenen, draag er dan goed zorg voor. Jullie bepalen hiermee niet alleen of jullie achteraf nog kunnen lenen, maar het heeft ook effect op de bereidheid van andere verenigingen om uit te lenen.
  • Check bij de gemeente, afvalintercommuncale, plaatselijke kringwinkel, plaatselijke eventorganisators of festivals of zij materiaal hebben om uit te lenen.
  • Nergens herbruikbare bekers te huur bij jullie gemeente, afvalintercommunale, brouwer of andere verenigingen? Stuur hen het postkaartje dat jullie hier  kunnen vinden.

Kopen

• Van plan om bekers aan te kopen? Neem dan het gemiddelde kleinste evenement als maatstaf en huur bij of was af tijdens grotere evenementen.
  • Bekers met het logo van Scouts en Gidsen Vlaanderen vind je bij Hopper Winkel https://www.hopper.be/nl/groepsaankoop-bekers-bestellen (!! deadline 15/03/2020 !!).
  • Ook voor de groepsaankoop bekers met eigen logo in één kleur kan je op die pagina terecht (!! deadline 02/03/2020 !!).

Tijdens en na het evenement

• Vraag op je evenement een waarborg voor elke herbruikbare beker. Veel mensen beschouwen een plastic beker nog altijd als een wegwerpproduct en gooien hem op de grond. Een mogelijk reglement voor wisselbekers vind je op www.ovam.be/formulieren-en-documenten-herbruikbare-bekers.
  • Zelf afwassen? Zorg voor voldoende droge propere handdoeken en een droogrek, wasdraad enwasknijpers. Zijn het nieuwe handdoeken? Was ze dan voor gebruik, anders absorberen ze amper water. Tip: een handdoek droogt supersnel als je hem over een grote, warme koffiepercolator hangt.
  • Zorg voor een droge, schone plek en degelijke, afsluitbare bakken om jullie herbruikbaar eet- en drinkgerei in op te bergen.