Vertrekkensklaar?

Jullie vertrekken bijna op buitenlands kamp? Wat moet je allemaal meenemen of vooraf in orde brengen? Met deze 7 handige tips zorg je ervoor dat je kamp vlekkeloos verloopt, ook al heb heb je dan eens tegenslag.

1. Neem je Internationaal Kampvisum mee

Het Internationaal Kampvisum is de leidraad om je buitenlands kamp voor te bereiden. Je vindt hierin alle informatie terug over verzekeringen, financiën, info over crisissituaties en nog veel meer.

Neem het zeker ook mee op je kamp, je vindt er alle noodnummers in terug.

2. Registreer je kamp

Vul vooraf de online kampregistratie in. Zo kunnen we jullie contacteren in geval van nood. We geven deze lijst ook aan het land waar jullie naartoe gaan. Zo kunnen ook zij jullie contacteren moest het nodig zijn.

3. Vraag je Internationaal Scouts- en Gidsenpaspoort aan

Na de kampregistratie krijg je van ons automatisch het Internationaal Scouts- en Gidsenpaspoort toegestuurd. Hiermee bewijs je in het buitenland dat jullie wel degelijk scouts en/of gidsen zijn. Dat opent vaak vele deuren.

Let op: dit paspoort wordt opgestuurd naar de aanvrager; we laten telkens een aantal registraties samenkomen om dan efficiënt een heel deel paspoorten uit te sturen, dus het kan zijn dat je er enkele weken op moet wachten.

Heb je het na enkele weken nog niet ontvangen, kan je aanvragen via internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be of je registratie wel goed terecht is gekomen.

4. Check of iedereen en alles verzekerd is

Controleer of elk lid/elke leid(st)er in orde is met alle documenten van het ziekenfonds. Neem zeker de World Assistance Card of Mediphone Assist Card mee voor bijstand in het buitenland.

Neem kopieën van alle belangrijke documenten mee en scan ze vooraf ook in. Zo heb je een digitale versie waar je in geval van nood altijd aan kan.

Vergeet ook geen blanco verzekeringsformulieren.

Lees hier alles over verzekeringen.

5. Laat de individuele steekkaart en de toestemming van de ouders door iedereen invullen

Op de individuele steekkaart kunnen de ouders alle informatie over hun zoon of dochter invullen. Zorg dat je van elk lid en elke leid(st)er een ingevuld en ondertekend exemplaar meeneemt. De individuele steekkaart is er in 6 verschillende talen (Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Duits). Laat ze invullen in de gepaste taal.

Vergeet ook de toestemming van de ouders voor het verblijf in het buitenland niet. Dit is verplicht voor elke minderjarige. Je kan de schriftelijke toestemming verkrijgen bij de gemeente.

6. Informeer je over plaatselijke wetten en gebruiken

Informeer je vooraf of er specifieke wetten en gebruiken zijn rond hygiëne, alcohol, tabak, wildkamperen en openingsuren. Je kan hiervoor terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vind je ook het actueel reisadvies over je bestemming.

Als je op kamp gaat buiten de EU, informeer je dan extra over bepaalde formaliteiten en extra medische voorzorgen. Controleer vooraf of je een reispas of visum moet meenemen. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde kan je vertellen welke medische voorzorgen noodzakelijk zijn.

7. Wat in geval van nood?

Zoek vooraf de contactgegevens van de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat op. In geval van nood kan je hen steeds contacteren.
Enkele belangrijke telefoonnummers:

• Medische spoeddienst, in heel Europa, met de gsm: 112