Uitwisseling

Ga eens op uitwisseling met een buitenlandse scoutsgroep. Nodig ze hier uit of bezoek ze in hun land. Of start een project op met een buitenlandse organisatie. Spannend maar zo leuk.

Krijg geld voor je uitwisseling

Voor uitwisselingen van vijf dagen of meer kan je subsidies krijgen van Europa. Zo’n project heet een Erasmus+-groepsuitwisseling. Je kan een dossier indienen bij JINT of je aanvraag rechtstreeks doen bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Als je project wordt goedgekeurd, krijg je subsidies en kan je een deel van de verblijfskosten recupereren.

Wat is het verschil? Bij JINT dien je een officieel en lijvig dossier in over jullie plannen. Als dat wordt goedgekeurd, staat daar een mooie som tegenover.

Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijg je begeleiding van een buddy en is de aanvraagprocedure op maat van scouts- en gidsengroepen. Geen saaie dossiers dus. Het bedrag dat je krijgt zal, iets lager liggen, maar de dagen waarop jullie uitwisselen, zullen jullie nog steeds niets kosten.
De deadline om te bevestigen is 1 december. Dat doe je door te mailen naar internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be.

Wil je uitwisselen met een groep in Wallonië of in de Oostkantons? Dan kan je subsidies aanvragen bij Bel'J.

Een project opstarten in je groep of samen met een organisatie

Je kan ook een project organiseren in het buitenland samen met een lokale groep en/of bevolking. Samen met hen werk je aan een gemeenschappelijk doel en creëer je een grote meerwaarde. Zo combineer je ontmoeten en een steentje bijdragen.

Je kan ervoor kiezen om je hele kamp of enkele dagen aan een project te besteden. Zo'n project kan je zelf opstarten of je kan aankloppen bij een van de talrijke organisaties. Ook hier zijn er verschillende subsidiemogelijkheden die een groot deel van je kosten kunnen dekken.

Wil je subsidies aanvragen? Begin er dan op tijd aan! Veel deadlines liggen in het begin van het jaar.

‘Na een zalig modderparcours, wondermooie trektochten, vreemde lokale sporten (zoals bijlwerpen), een traditionele Faeröerse avond met een lokale walvisschotel, een mooie totemisatie, een weerzinwekkend nachtstpel zat het kamp erop en hadden de leden (en wij) een superervaring!’

Eline Van Herzeele, Gidsen Koningin Astrid, Turnhout

Ben je geholpen met deze info?