Voorbereiding van je buitenlands kamp

Jins lezen de kaart.

Geen buitenlands kamp zonder voorbereiding. Werk stap voor stap, maand na maand aan je buitenlandse kamp en maak de voorbereiding zo minder zwaar. Stel samen met de leden een planning op om het kamp samen te organiseren. Ter inspiratie kan je deze tijdslijn gebruiken.

September – Wilde ideeën en ruwe planning

Bij de start van het jaar stel je een ruwe jaarplanning op die je bespreekt met je leden. Wilde ideeën rem je voorlopig niet af, inspiratie komt van overal.

 

Scouts op een bergpad, hoog in de bergen.

Oktober – Welk kamp?

Het soort kamp (trektocht, weg met de fiets, kamperen…) is belangrijker dan de bestemming en er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Als je kiest voor een uitwisseling of project, zoek dan op tijd naar subsidies. Je moet de aanvragen vaak lang op voorhand indienen. Meer info over subsidies vind je in het Internationaal Kampvisum.

November – Waarheen?

Als het soort kamp bepaald is, kan je op zoek naar bijpassende bestemmingen. Bijvoorbeeld, je kan moeilijker gaan fietsen in de bergen en bergbeklimmen in Nederland. Toets regelmatig af of de ouders akkoord gaan met de plannen om latere conflicten te vermijden.

December – Knopen doorhakken, centen zoeken en kamp registreren

Kies samen een bestemming waar iedereen in de mate van het mogelijke tevreden over is. Stel een budget op en registreer je kamp.

Januari – Vervoer en verzekeringen

Informeer je over wat wel en niet verzekerd is in het buitenland. Denk na over het transport naar je bestemming en tijdens het kamp

Handig, op de website Buitenlandskamp.be kan je op zoek naar een groep die een bus wil delen. Jullie kunnen samen de bus nemen of afspreken dat de ene groep de heenrit gebruikt, en de andere de terugrit. Goedkoper én beter voor het milieu.

Februari – Internationale extra’s

Een uitwisseling met andere scouts tijdens het kamp is een tof extraatje. Het levert misschien een leuke en/of gratis kampplaats en activiteit op.

Gidsen op internationaal kamp

Maart – Inhoud gezocht

Je kamp krijgt vorm, maar hoe vul je de dagen? Ook een buitenlands kamp heeft een programma nodig. Betrek je leden zeker bij dit deel van de planning.

April – Formaliteiten en administratie

Update de kampregistratie en verzamel de individuele steekkaarten en toestemming van de ouders. Stop de documenten die mee moeten op kamp alvast in een map. Zorg dat je deze document ook online kan raadplegen: mail ze naar jezelf of bewaar ze op Google Drive. Stel je concrete plannen voor op een infoavond voor de ouders.

Mei – Materiaal

Breng de EHBO in orde en verzamel het materiaal. Controleer de regelgeving van je bestemming, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Juni – Puntjes op de i

Controleer alles voor de laatste keer. Je bent vertrekkensklaar.

Jins staan met een vlag in de handen op een overhellende rots in Noorwegen

Juli of augustus – Maak dat je weg bent!

Inpakken en wegwezen! Maak van het buitenlands kamp een onvergetelijke ervaring. Veel plezier!

Augustus – Nagenieten en evalueren

Na een geslaagd kamp evalueer je het kamp met je leden en vertel je de kampverhalen tijdens een fotoavond aan de ouders (en aan elkaar). Deel ook je kampplaatsen met andere groepen op Buitenlandskamp.be.

Veelgestelde vragen

Het aangifteformulier bestaat alleen in het Nederlands. Het geneeskundig getuigschrift (deel van de verzekeringspapieren) dat de dokter of het ziekenhuis ter plaatse moet invullen, kan je downloaden in het Frans, Engels, Spaans, Duits en Italiaans.

Ben je geholpen met deze info?

Ouderlijke toestemming om met minderjarige leden te reizen is niet verplicht. Scouts en Gidsen Vlaanderen raadt wel sterk aan om een Reistoelating voor minderjarigen mee te nemen wanneer je op buitenlands kamp vertrekt. Zeker wanneer er iets misloopt, kan zo'n document handig zijn. Een reistoelating voor minderjarigen vraag je aan bij de gemeente of stad. 

Ben je geholpen met deze info?

De reisbijstand voor personen geldt in de hele wereld, behalve in oorlogsgebied. 
De reisbijstand voor auto's telt enkel voor landen in het geografische Europa: Albanië, Andorra, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kosovo, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland (met uitsluiting van Siberië), San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje (met uitzondering van de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla) , Tsjechië, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, Zweden, Zwitserland, alsook de Europese grondgebieden van Azerbeidzjan (met de Kaukasus als grens), Georgië (met de Kaukasus als grens), Kazachstan (met de Oeralrivier als grens) en Turkije (met de Dardanellen als grens).

Ben je geholpen met deze info?

Nee, de autoverzekering die je kan afsluiten via Scouts en Gidsen Vlaanderen is enkel geldig voor auto's ingeschreven in België. Een busje gehuurd in België waarmee je naar het buitenland rijdt, kan je wel verzekeren via Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Ben je geholpen met deze info?

Zwem altijd in erkende zwemwateren. Wees extra voorzichtig (let op voor stroming, ijskoud bergwater en rotsen). Doe niets dat je in België ook niet zou doen. En ga nooit zomaar in water waar niemand aan het zwemmen is. Neem eens een kijkje in de Speel op Veilig bij het stuk over water.

Ben je geholpen met deze info?

Leden die ingeschreven zijn en hun lidgeld betaald hebben, zijn bij scoutsactiviteiten verzekerd voor lichamelijke schade, ook buiten de landsgrenzen. Het is wel een goed idee om een extra reisbijstandsverzekering af te sluiten via Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Ben je geholpen met deze info?

Meer veelgestelde vragen

Ben je geholpen met deze info?