Tenten huren

scouts in een halfopen patrouilletent

Een zomerkamp zonder tenten, je kan het je bijna niet inbeelden. Hoewel Hopper Winkel zich inzet voor een goed en betaalbaar aanbod aan tenten, kan niet elke scoutsgroep tenten aanschaffen. Tenten lenen is daarom een goed alternatief. Je kan hiervoor terecht bij het ULDK (UitLeenDienst Kampeermateriaal) en Defensie.

De UitLeenDienst voor Kampeermateriaal

Tenten aanvragen bij de Uitleendienst doe je via de website van de ULDK. Maak hiervoor een persoonlijke account aan, doe dat minstens een maand voor je aanvraag. Gebruik de login en het paswoord van je voorganger niet. 

Je kan vanaf de eerste maandag na de herfstvakantie een aanvraag doen voor de volgende zomer. Je krijgt dan snel het bericht dat je aanvraag ontvankelijk verklaard werd. Let op, dit betekent nog niet dat jullie alle tenten krijgen die jullie aangevraagd hebben. Het toezeggingsformulier krijg je in maart. Daarop staat hoeveel tenten jullie krijgen en de datum en het adres waar jullie ze moeten afhalen en inleveren.

Tips

 • Wil je de kans op tenten vergroten? Plan dan je kamp buiten de periode 11 juli tot 11 augustus. En vraag patrouilletenten aan in plaats van seniortenten. 
 • Enkel huidige leiding of leden van een vzw kunnen een aanvraag doen.
 • Vraag niet meer tenten aan dan je effectief nodig hebt. Het ULDK controleert het tentenaantal op basis van jullie ledenaantallen in de Groepsadministratie. Denk aan je medescouts en -gidsen. Er zijn jaarlijks groepen die geen tenten krijgen omdat er niet genoeg zijn.
 • Het ULDK doet jaarlijks inspecties en schrijft boetes uit als ze vaststellen dat tenten niet gebruikt worden. Als je merkt dat je meer tenten kreeg dan je nodig hebt, kan je die tot 45 dagen vooraf kosteloos annuleren. Doe dat zeker.
 • Zorg dat het adres van de kampplaats op je aanvraagformulier klopt. Heb je nog geen kampadres? Je kan het nog aanpassen tot april.

De hoofdlijnen uit het uitleenreglement

 • Het volledige reglement vind je op de website van de ULDK.
 • Je kan enkel tenten ontlenen tussen 15 maart en 15 november.
 • Je kan maximum 15 aaneensluitende dagen tenten ontlenen tijdens de zomer.
 • Een ontlening start en stopt altijd op een weekdag.
 • Hoeveel tenten jullie krijgen, is gebaseerd op jullie ledenaantal. Scouts en Gidsen Vlaanderen bezorgt de ledenlijsten jaarlijks aan de ULDK.
 • Je kan zowel voor een binnenlands als een buitenlands kamp uitlenen.
 • In het reglement vind je ook de tarieven van de ULDK.

Veelgestelde vragen

Hopper is het merk van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Bij Hopper vind je winkels en jeugdverblijven. Winkels met een aanbod persoonlijk kampeermateriaal (zoals wandelschoenen, slaapzakken en rugzakken), maar ook groepsmateriaal (tenten en kookgerief). En natuurlijk ook het officiële uniform. Op de jeugdverblijven is iedereen welkom om te logeren of een dag te vergaderen midden in het groen. Ideale groepsaccommodatie voor jeugdbewegingen en scholen, maar ook voor elke vereniging of avontuurlijke groep vrienden of familie.

Ontdek Hopper.

Ben je geholpen met deze info?

Meer veelgestelde vragen

Ben je geholpen met deze info?