Voedseloverschotten

Leidster heeft een bordje eten vast

Heb je na het kamp, weekend of een eetfestijn nog eten over? Gooi het niet weg, maak er iemand anders blij mee!

Tips

Geef het eten mee in herbruikbare plastic potjes. Neem ze mee naar een barbecue of leidingsweekend. Misschien kan je standaard vermelden op de uitnodiging dat iedereen een potje meeneemt? Let wel op voor de voedselveiligheid.

Kook met de restjes. Empty the Fridge toont wat er allemaal mogelijk is.

Zoek een Facebookgroep voor buurtbewoners en vraag wie interesse heeft in jullie voedseloverschot. Meestal krijg je snel antwoord! Zo'n Facebookgroepen beginnen vaak met woorden als: ‘gift’, ‘ge zijt van’ of ‘freecycle’.

Denk bij het organiseren van het evenement, het weekend of kamp al na over wat je zal doen met overschotten. Want die zullen er toch zijn! Droge voeding kan je in je eigen lokaal in een gesloten voorraadkast bewaren als het er niet te koud of te vochtig is.

Echt veel over? Meld je aan bij het platform Schenkingsbeurs.be als je regelmatig overschotten hebt en je scoutsgroep in een grote stad zit. Bekijk de kaart en vraag een organisatie uit jouw buurt of je de overschotten bij hen mag komen afgeven. Weet dat bereid eten meestal moeilijker aanvaard wordt omwille van voedselveiligheid. Of als het écht veel is: vul een formulier in van de voedselbanken.

Ben je geholpen met deze info?