Voorbereiding op leiding

Jin in leiding

Jins en loodsen genieten van hun laatste jaar als leden. Daarna stappen nogal wat van hen in leiding. Maar hoe bereid je hen hierop voor?

Verantwoordelijkheid geven

Jins proeven van in leiding staan door beetje bij beetje verantwoordelijkheid op te nemen. Laat hen al eens kennis maken met een takraad. Organiseer een takraad en nodig je jins uit. Stuur hen de agenda op voorhand door. Betrek hen tijdens de vergadering, net zoals je zou doen met medeleiding. Je kan ervoor kiezen om ze één keertje uit te nodigen of je kan er een gewoonte van maken.

Laat jins de takkas beheren tijdens een evenement of weekend. Bereid je jins goed voor. Maak op voorhand een begroting. En maak afspraken van hoe ze de in- en uitkomsten bijhouden. Als het experiment goed verloopt, kan je vaker de kas uit handen geven.

Laat de jingroep na enkele maanden samen het maandprogramma opstellen. Zo leren ze creatief nadenken, samenwerken en beslissen. Bespreek erna hoe het verliep. Een succes? Dan doe je het nog eens! Niet zo’n groot succes? Dan bekijk je samen waar de leerkansen zitten.

Jin voor jin! Jins leren activiteiten maken door het te doen. Vraag je jins om in kleine groepjes een activiteit voor te bereiden. Start simpel met, bijvoorbeeld, een bosspel. Begeleid hen in het proces. Vraag of ze hulp nodig hebben en evalueer in groep.

Tijdens het jinjaar staan jins al eens een dagje in leiding. Samen met de takleiding bereiden ze een activiteit voor een tak. Zo kunnen ze proeven van wat leiding zijn echt is. Ze leren de verschillende takken kennen en ontdekken hun talenten.

Ben je geholpen met deze info?