Btw en kleine ondernemingen

Op de achtergrond zitten mensen aan lange tafels, vooraan komt een kindje bestellen aan de toog, hoofd net boven de tafel.

Het btw-verhaal is een complex verhaal. In principe moet je je hier geen zorgen over maken. Maar het kan mogelijk grote gevolgen hebben. 

Het btw-verhaal

Als Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn we in principe vrijgesteld van btw. Er geldt namelijk een vrijstelling voor het jeugdwerk (artikel 44,§2,2°) en een vrijstelling voor financiële activiteiten ter ondersteuning van het jeugdwerk (artikel 4,§2,12°).

Je moet je dus geen zorgen maken als je als scoutsgroep geldactiviteiten organiseert zoals een pannenkoekenslag, groepsfeest, fuif of marsepeinverkoop. Ook niet als je helpt op activiteiten die een andere socio-culturele organisaties (zoals de lokale gesubsidieerde toneelvereniging of andere jeugdverenigingen) organiseert.

Probeer zo creatief mogelijk om te springen met kasacties. Ga voor originele kasacties. Zo vermijd je concurentievervalsing: zorg dat je kasactiviteit niet gezien kan worden als concurrentie voor de professionele markt.

Maar die vrijstelling vervalt als je regelmatig geldactiviteiten organiseert waarmee je grote bedragen verdient. Dan ben je namelijk wel btw-plichtig. Jeugdwerk of niet. En dan maakt het ook niet uit of je een vzw, een bedrijf of een natuurlijk persoon bent. 

Bij welke activiteiten rijzen mogelijk problemen met btw-plicht?

  • Regelmatig werken in grote concertgebouwen of op festivals (tappen, de vestiaire verzorgen, ijsjes verkopen) valt voor de overheid duidelijk onder de btw-plicht. 
  • Een fuif organiseren om je kamp goedkoper te maken is geen probleem. Een jaarlijks, groot evenement dat veel opbrengt, doet twijfel ontstaan omdat het evenement los van je werking komt te staan.
  • Een feestzaal opkuisen tegen een milde bijdrage of meehelpen achter de bar tijdens een feest is geen probleem. Als je dat herhaaldelijk doet, dan neem je het werk af van betaald personeel en kan er sprake zijn van concurrentievervalsing.

Registreer je nooit als kleine onderneming

Het btw-verhaal heeft ook een achterpoortje. Je zou je kunnen laten registreren als kleine onderneming. Scouts en Gidsen Vlaanderen vraagt met aandrang om dat niet te doen. De financiële gevolgen daarvan zijn immers enorm, zowel voor Scouts en Gidsen Vlaanderen als voor alle lokale groepen. Zo kan Scouts en Gidsen Vlaanderen de erkenning van fiscale giften verliezen en kan Scouts en Gidsen Vlaanderen geen gebruik meer maken van de speciale regeling btw-administratie. Lees: boetes betalen, achterstallige btw betalen, eventuele vennootschapsbelasting betalen en de bestuurders van Scouts en Gidsen Vlaanderen die persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Bovendien zijn leden tijdens activiteiten van een kleine onderneming niet verzekerd omdat zo’n activiteit niet wordt beschouwd als scoutsactiviteit. Daarom zal Scouts en Gidsen Vlaanderen groepen die toch doorgaan met dergelijke activiteiten of die een btw-nummer aanvragen niet helpen met btw-gerelateerde vragen of problemen.
 

Ben je geholpen met deze info?