Tips en tricks

vijf leidsters zittend op een balk

Stel je voor, elke scoutsgroep heeft een grote impact op het beleid in hun gemeente. Wij, als gidsen en scouts, weten dat de gemeente er dan veel beter uit zou zien. Een grote impact, dat is misschien niet haalbaar. Maar je kan zeker dingen vragen of aankaarten bij het gemeentebestuur. Hoe begin je daaraan? Hoe kunnen wij als jongeren in de scouts iets gedaan krijgen van die politici? Hier enkele do’s en don’ts die je op weg helpen.

DO 

Een jeugdraad is heel belangrijk om iets gedaan te krijgen voor je groep. Hier kan je zaken bespreken met andere jeugdverenigingen, vragen stellen en problemen aankaarten. Je kan ook de schepen van jeugd of de burgemeester uitnodigen om mee te volgen en op vragen te antwoorden.

DO NOT 

Pas wanneer alle andere opties zijn uitgeput kan je eventueel naar de pers stappen. Stap dus niet meteen naar de pers. Zit je helemaal vast en heb je al verschillende dingen geprobeerd? Dan kan je zeker met een bepaald probleem, bijvoorbeeld bouwvallige lokalen, naar de lokale krant of televisiezender stappen. Als je meteen naar de media stapt, zal de schepen van jeugd hier niet blij mee zijn. 

DO 

Nodig de schepen van jeugd, de burgemeester of andere politici uit op activiteiten, zoals een eetfestijn. Als de politici hun buikje rond hebben gegeten, kan je hen aanspreken over de noden die jullie hebben. Je kan politici hier ook steeds bedanken voor de goede dingen die de gemeente al heeft gedaan voor jouw groep. 

DO NOT

Stuur niet meteen een berichtje naar de oppositie. Probeer eerst je probleem aan te kaarten in de jeugdraad, bij de jeugddienst of de schepen. Merk je dat dit niets uithaalt? Dan kan je de hele gemeenteraad (het college en de oppositie) aanspreken.  

DO 

Spreek je netwerk aan, misschien kennen de ouders van leiding en leden wel iemand in de politiek die kan helpen? Kijk eens of er iemand uit de gemeenteraad vroeger nog op je scouts zat. Het komt wel eens voor dat de kinderen van sommige gemeenteraadsleden in je groep zitten. Met hen valt er vast en zeker iets te bespreken! 

DO NOT 

Zoek geen conflict op. Gebruik correcte taal en zorg dat je vriendelijk bent en blijft. Toon respect voor iedereen. Met andere woorden: ga met een politicus om zoals je met andere mensen omgaat. Dit betekent niet dat aandringen niet mag. Stuur gerust een reminder als je geen antwoord van de schepen ontvangt.

DO 

Merk je dat de gemeente maar niet wil luisteren? Je hebt bijvoorbeeld al jaren gevraagd voor een zebrapad voor de scoutslokalen maar de gemeente stelt dit steeds uit. Dan is een ludieke actie een goed idee. Ga eens met de leidingsploeg op bezoek bij de gemeenteraad terwijl jullie verkleed zijn als zebra’s.

DO NOT

Bij de ludieke actie is het natuurlijk niet de bedoeling om dingen kapot te maken of kwetsende slogans te roepen. Hou het dus luchtig en luister ook naar de autoriteiten als ze je vragen om een plaats te verlaten. 

DO 

Samen sta je veel sterker dan alleen. Ook wanneer je impact wil hebben op het beleid in de gemeente. Zit je met een probleem? Misschien hebben de buren van je lokaal, andere jeugdverenigingen of de lokale sportclubs wel hetzelfde probleem. Spreek dan samen de politiek aan. 

DO NOT

Ga niet onvoorbereid naar een gesprek met de jeugdraad, de schepen of iemand anders. Zorg dat je goed weet wat je juist wil. Wat zijn eventuele alternatieven van wat jullie vragen? Wat heeft de gemeente al gedaan voor jullie? Wat heeft ze al gedaan voor andere verenigingen in de buurt?  Vergelijkingen met buurgemeenten werken vaak goed. Zo kan je bijvoorbeeld aankaarten dat de andere gemeenten in de buurt veel meer helpen bij het voorzien van kampvervoer en uitleggen hoe ze dit concreet doen. 

Hopelijk helpen deze tips jullie verder. Maar de eerste stap die jullie best ondernemen is het schrijven van je eigen memorandum. Zo weten de politieke partijen wat jullie van hen verwachten na de verkiezingen. 

Ben je geholpen met deze info?