Cyberpesten

Een leider zit in het bos naast een boom op zijn gsm te kijken

Cyberpesten is de digitale vorm van pesten. Maar wat is het juist? Wat zijn de verschillen met klassiek pesten? En hoe pak ik het aan binnen mijn groep? 

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten lijkt erg op klassiek pesten. Het slachtoffer wordt ook hier lastiggevallen voor langere tijd en is er sprake van een machtsverschil.

Er zijn ook een aantal verschillen:

  • Cyberpesters kunnen anoniem blijven en er is minder toezicht. Pesters zijn zich minder bewust van hun impact waardoor het pesten soms nog veel verder gaat.
  • Het slachtoffer kan altijd en overal worden belaagd, zowel publiekelijk als privé. Dat zorgt ervoor dat slachtoffers zich nog onveiliger, angstiger of gestresseerd voelen. 
  • Het machtsverschil tussen pester en slachtoffer kan ook door betere computervaardigheden of anonimiteit ontstaan.

Hoe pak je cyberpesten aan? 

Wanneer de pester iemand uit je groep is, kan je terugvallen op de No-Blamemethode. Maar dat is niet altijd het geval.

Welke tips kan je meegeven aan de gepeste?

  • Negeer de berichtjes en de lol is er voor de pester snel af. Dat betekent natuurlijk niet dat je je niet mag verdedigen. Als je merkt dat de pester toch niet oprecht luistert, dan antwoord je beter niet meer.
  • Blokkeer de afzender van de pestberichten.
  • Meld ongepaste commentaren of berichten op sociale media aan de beheerders. Op Facebook en Instagram kan je makkelijk foto’s en berichten rapporteren en laten verwijderen.
  • Vat scheldpartijen niet te persoonlijk op. In de comments van een foto of artikel kan het er nogal hard aan toe gaan. Het is verleidelijk om daar helemaal in op te gaan en dan kan je al eens gekwetst worden. 
  • Weet je niet goed wanneer je net wel of net niet moet reageren online? Op deze tool van Mediawijs vind je waar en wanneer je best wel of niet op reageert.
  • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Blijft het pesten aanhouden of gaat het echt te ver? Weet dat je bij de politie een klacht kan indienen.
  • Verzamel bewijs door screenshots te maken en verwijder vooral geen commentaren of berichten.

Nog vragen over hoe je moet omgaan met cyberpesten in je groep? Of inspiratie nodig voor een spel rond online gedragsregels? Lees dan Weerbaar op het Web van Pimento.

Word je zelf gepest of heb je vragen over pesten? 

Dan kan je zeker terecht bij WAT WAT of bij Awel.

Praat je liever met iemand van Scouts en Gidsen Vlaanderen? Neem dan contact op met het aanspreekpunt integriteit.

Ben je geholpen met deze info?