• Een achtknoop is in de eerste plaats een stoppersknoop: een knoop die je gebruikt om touw niet volledig door een katrol of oog te laten schieten, zodat je het niet elke keer opnieuw moet inrijgen. Deze knoop is veel beter geschikt als stoppersknoop dan een halve knoop. De achtknoop geeft namelijk meer verdikking en is gemakkelijker los te maken.
  • Doel: twee einden van dezelfde dikte van zwaar en/of dik, stug touwwerk (maar het kan ook bij dun en soepel touwwerk) aan elkaar vastmaken.
  • artikel uit Over & Weer 2007 over vriendschapsknopen
  • Deze sjorring gebruik je om twee balken die elkaar kruisen maar niet raken te verbinden en zo tegen elkaar te trekken.
  • Dit is een platte knoop met de losse eindjes aan tegenovergestelde kant.
  • De flessenhalsknoop is een knoop die je kan gebruiken rond alles wat de vorm van een flessenhals heeft.
  • De achtsjorring wordt gebruikt om drie sjorpalen zo aan elkaar vast te maken dat ze later bijvoorbeeld een driepikkel kunnen vormen. De sjorring dankt zijn naam aan zijn uiterlijk, je vormt “achten” bij het leggen van de sjorring. Het voordeel van een driepikkel is dat je geen sjorpalen in de grond hoeft te slaan. Je kan je constructie dus gewoon op de grond zetten en eventueel verplaatsen.
  • Deze knoop verbindt twee touwen van identiek materiaal en een gelijke dikte. Tip: gebruik deze knoop om het touwtje van je Gilwellkralen in lengte te kunnen aanpassen.
  • Deze knoop komt het meeste tot zijn recht als je in plaats van touw, stof gebruikt zoals bijvoorbeeld een scouts- en gidsendas (wordt dan ook wel vriendschapsknoop genoemd).
  • De killicksteek kun je gebruiken om bv een sjorbalk verticaal naar boven te hijsen tijdens de bouw van een constructie.
  • De kruissjorring is waarschijnlijk de bekendste sjorring bij scouts en gidsen. Alhoewel de naam kruissjorring doet vermoeden dat ze er is om een mooi, recht kruis te kunnen sjorren, is deze sjorring tot meer in staat. Maar laten we bij het begin beginnen.
  • Magnussteek is een mastworp met voorslag
  • De mastworp is zowat de bekendste knoop. Toch bestaan er veel misverstanden over. Tijd dus voor juiste informatie.
  • Mini-pionieren is zoals het woord het zegt, een sjorconstructie op schaal maken. Maar het is vooral een heel leuke manier om het echte sjorwerk voor te bereiden.
  • Stap voor stap een net breien om heerlijk te slapen!
  • Knopen en steken uit ringen gemaakt: Mastworp - handboeiknoop of capelagesteek - leeuwerikskop - flessensteek - Engelse kink of katteklauw - trompetsteek - topsteek met drie bochten of noodmastknoop - trompetsteek met slagschip
  • Onderlegger of deurmat
  • Het spantouw van een shelter vastmaken? Een boot aanmeren? De paalsteek is één van de bekendste, meest gebruikte en gemakkelijkste knopen.
  • Doel: twee einden van hetzelfde materiaal en dezelfde dikte aan elkaar vastmaken.
  • De polypedestra-sjorring wordt gebruikt om meerdere balken aan elkaar te sjorren zodat je een ‘veelpoot’ krijgt: een drie-, vier-, vijf-, zespikkel. Een driepikkel kan je nog maken met de achtsjorring, maar vanaf de vierpikkel moet je de polypedestra-sjorring gebruiken.
  • De halve schildknoop is de basis voor verschillende “echte” sierknopen, waarbij de constructie gemaakt wordt met de kardelen van één enkel eind touwwerk. De dubbele of hele schildknoop is eenvoudigweg het vervolg op de halve schildknoop.
  • Schootsteek
  • Een sjormatrak is een stuk hout (oude bijlsteel bijvoorbeeld) die je gebruikt om tijdens het sjorren je touw beter en strakker te kunnen aanspannen. Wat en hoe ontdek je in dit filmpje:
  • Binnen Scouting worden er twee soorten touw als sjortouw gebruikt. Vanuit Ploeg Technieken raden we enkel het polypropyleentouw aan om te gebruiken als sjortouw.
  • Snel en goed de eindjes van een sjortouw afbranden
  • Sjortouw oprollen kun je op heel wat manieren, elk met zijn voor- & nadelen voor het materiaal en qua tijd en makkelijkheid. Wij raden de volgende manier aan:
  • De steigersjorring wordt gebruikt om twee balken die in elkaars verlengde liggen met elkaar te verbinden door er een derde balk als spalk aan vast te maken.
  • Als je een hele lange paal nodig hebt, maar die is niet beschikbaar, dan kan je een bestaande paal verlengen door er een tweede aan vast te maken. Hiervoor gebruik je de steigersjorring. Deze verbindt twee balken die in elkaars verlengde liggen door er een derde balk als spalk aan vast te maken. Bij deze sjorring wordt de constructie gedragen door de balken en niet door het sjortouw.
  • Timmermanssteek
  • Ook een touwladder kan je maken met enkel touw en knopen. Ideaal om ergens op en af te klimmen.
  • Een trompetsteek wordt gebruikt voor het verkorten van een touw dat je later nog in zijn volledige lengte wil gebruiken. Ideaal dus voor het verkorten van de spanlijnen van een tent. Maar een trompetsteek kan je ook gebruiken om een beschadigd deel in het midden van een lijn of tros te ontlasten in afwachting van het definitief herstel van het touw.
  • De meest bekende “mooie” knoop is de Turkse knoop, meestal de “dasringknoop” genoemd.
  • Deze knoop wordt beschouwd als het symbool van de eeuwige liefde tussen twee mensen.