Zoek
Ecologisch kamperen is gemakkelijk

"Leave no trace" heet dat tegenwoordig, maar eigenlijk bedoelen we gewoon dat je dat schone stukje natuur even mooi, of waarom niet, nog een beetje mooier achterlaat dan je het gevonden hebt.  

Met deze 5 kleine inspanningen maak je een groot verschil!

1. Gebruik voor je vuur enkel dor hout (liefst rechtstreeks van de boom -  zo weet je zeker dat het door de wind gedroogd is). Zo maak je efficënt en zonder rook een mooi vuurtje zonder chemische middelen te moeten gebruiken.

2. Leg een laag dorre bladeren en takken in een afgietputje om kookvocht te lozen. Zo beschadig je de wortels van de planten niet door de hoge temperaturen.

3. Ruim alle papiertjes en ander afval op na een heerlijke maaltijd bereid op een woudlopersvuurtje of met een rocket stove (waarmee je minder hout gebruikt) . En neem ook die plastic verpakkingen die iemand anders achterliet mee zodat ze het milieu niet vervuilen.

4. Gooi ieder putje dat je maakt, ook weer dicht. Zo voorkom je een langzame, pijnlijke dood van een dier dat in dat "onschuldige" putje een poot brak.

5. Steek bij het opstellen van grotere constructies, zoals een tijdelijke kabelbaan, een paar takken tussen de bast van de boom die je als ankerpunt gebruikt. Zo voorkom je dat de trekkabel de sapstroom van de boom afsnijdt.

Moeilijk? Welnee! Gewoon even nadenken én doen!