Omgaan met veel leden en grote leidingsploegen

De verhouding tussen het aantal leden en het aantal leid(st)ers bepaalt mee de kwaliteit van scouting. Helaas heb je die verhouding niet altijd in de hand: soms is je leidingsploeg niet zo groot of er is een toevloed aan leden. Sommige groepen kiezen er dan voor om een ledenstop in te voeren of een wachtlijst aan te leggen.

Zo'n ledenstop of wachtlijst is niet vanzelfsprekend. Het vraagt behoorlijk wat organisatie en administratie. Ga heel bewust om met een ledenstop of een wachtlijst. En communiceer duidelijk naar ouders en toekomstige ouders, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Praktische tips:

• Maak in de eerste plaats werk van leidingswerving of werving bij de oudere takken. Meer leiding zorgt ervoor dat er plek is voor extra leden.
  • Je kan het maximum aantal leden per tak bepalen (op basis van het aantal leiding per tak), maar nog beter is om het maximum aantal leden per geboortejaar te bepalen. Zo heb je ook een evenwichtige verhouding binnen je takken.
  • Zorg dat broertjes en zusjes voorrang hebben. Het is voor ouders niet aangenaam om het ene kind naar de ene scoutsgroep te sturen en het broertje of zusje naar een andere jeugdbeweging.
  • Beslis met je groep of kinderen van oudleiding ook voorrang krijgen bij inschrijving of niet.
  • En wat dacht je van voorbehouden plaatsen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren?
  • Maak afspraken over hoe je omgaat met de wachtlijst. Worden potentiĆ«le leden uit de wachtlijst gecontacteerd van zodra er iemand wegvalt? Krijgen kinderen en jongeren die op de wachtlijst staan het volgende werkjaar voorrang bij de inschrijvingen?
  • Nodig groepen uit de buurt uit op overgangsweekend, openingsbarbecue of startmoment. Zij kunnen ineens de leden die jullie helaas moeten weigeren uitnodigen om bij hen in de groep te starten.
  • Informeer nieuwe ouders met kinderen die geen plekje kunnen krijgen in jullie groep over nabijgelegen jeugdbewegingen. Start eventueel een samenwerkingsverband met een nabijgelegen groep.